Vaccinurile cu viruși vii atenuați

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Dupa administrare, vaccinurile bazate pe organisme modificate genetic care contin virusi vii atenuati prezinta riscul de a raspandi organismele din vaccin.
De exemplu vaccinurile ROR si cel pentru varicela contin virusi vii atenuati.

Carte “Nonclinical Development of Novel Biologics, Biosimilars, Vaccines and Specialty Biologics”, Lisa M. Plitnick and Danuta J. Herzyk, 2013
Capitolul 9 – Global Regulatory Guidelines for Vaccines

1. Principalul pericol cu un vaccin atenuat este ca organismul, deoarece este inca in viata, poate uneori sa isi recapete virulenta si sa cauzeze boala vaccinatului.
2. Un alt pericol cu vaccinurile vii atenuate este ca, deoarece cresc in cantitati mari in vase de cultura, organisme contaminante pot invada cultura si se incorporeaza in vaccin.
3. A treia problema cu vaccinurile vii atenuate este: chiar si atunci cand sunt atenuati, anumiti virusi induc aparent imunosupresie tranzitorie care lasa un vaccinat vulnerabil la infectii care sunt cu usurinta invinse de un individ nevaccinat.
4. Un ultim dezavantaj in a folosi un vaccin viu este ca acesta trebuie stocat corespunsator pentru a fi eficient. Pentru ca lantul de frig de la producator pana la vaccinat trebuie sa fie mentinut, aceasta este o problema majora in tarile in dezvoltare.

Carte “The Immune Response – Basic and Clinical Principles”, Tak W. Mak and Mary E. Saunders, 2006
Capitolul 23 – Vaccines and Clinical Immunization

 

Virusii atenuati PRODUC INFECTII care sunt mai blande decat boala produsa de omologii lor salbatici din care sunt derivati.

Cautarea unei tulpini acceptabile de vaccin necesita identificarea de variante cu imunogenitate robusta, dar cu potential minim de a PROVOCA BOALA. In ciuda eforturilor sustinute de a obtine siguranta completa, unii virusi vaccinali atenuati retin patogenitate reziduala. De exemplu, vaccinul polio oral cauzeaza ocazional cazuri de polio paralitic la o frecventa de aproximativ 2 cazuri la 1.000.000 de vaccinari primare.

O alta problema cu vaccinurile cu virusi vii este ca acestea pot fi, din neatentie, contaminate cu diversi agenti. De exemplu, vaccinul pentru febra galbena a produs o epidemie masiva cu hepatita B in anii ’40 care a fost cauzata de un lot de vaccin ce continea ser uman obtinut de la o persoana asimptomatica care mai tarziu, s-a demonstrat ca era purtatoare de virus hepatic B. Alt contaminat al vaccinului pentru febra galbena a fost virusul leucozei aviare, luat de la ouale folosite pentru prepararea culturilor cu embrioni de gaina in care virusul vaccinal era crescut; aceasta problema a fost acum eliminata prin utilizarea oualor fara leucoza aviara.

Carte “Viral Pathogenesis (3rd Edition) – From Basics to Systems Biology, Michael Katze, Marcus J. Korth, G. Lynn Law and Neal Nathanson, 2016
Capitolul 19 – Viral Vaccines: Fighting Viruses with Vaccines

  

O pacienta cu SLE (Systemic Lupus Erythematosus / lupus sistemic eritematos) intreaba daca ar trebui sa fie vaccinata impotriva rujeolei. Care este recomandarea ta?

Vaccinurile vii atenuate disponibile momentan sunt: rujeola, oreion, rubeola, influenza oral, tifoid oral, varicela, zona zoster, BCG si gebra galbena. Vaccinia (variola) nu mai este folosit, iar vaccinul polio oral este folosit doar in circumstante speciale. Vaccinurile vii nu ar trebui administrate pacientilor cu imunodeficienţe care afectează imunitatea mediată celular, in particular celor cu boli autoimune, incluzand SLE. Conditiile in care vaccinarea pacientilor cu virusi vii ar trebui evitata sunt listate in Tabelul 11-14. In plus, cei care intra des in contact cu pacienti imunocompromisi nu ar trebui sa primeasca vacin polio oral deoarece tulpina de virus viu atenuat poate reveni la forma de virus salbatic in tractul gastrointestinal si se poate raspandi pe calea fecala-orala.

Carte “Medical Secrets (5th Edition)”, Roger D. Rossen, M.D., Holly H. Birdsall, M.D., Ph.D., 2012
Capitolul 11 – Allergy and Immunology

„[1]


SURSE

  1. https://cunoaste-riscurile.ro/vaccinurile-cu-virusi-vii-atenuati/
  2. Foto: Internet
  3. Foto: cunoaste-riscurile.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...