Tratamente naturiste: Beneficiile vindecatoare ale galbenelelor

Distribuie!

„Gălbenele sunt o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, înaltă de 40-80 cm, bogat ramificată, pubescentă, cu miros balsamic puternic. Gălbenelele pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol.

În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând – ținta fiind ulcerul și gastritele.


Boli în care se utilizează:

Uz intern:


gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infecţios, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern:

leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sânilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.
Infuzia:

2 linguriţe cu vârf de floare uscată la 300 ml apă clocotită. Din infuzie se bea călduţ ceaiul de 3 ori în decursul unei zile înainte cu o jumătate de oră de masă. O infuzie mai concentrată se prepară din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.
Tinctura:

se poate obţine din florile proaspăt culese care se introduc într-un recipient de sticlă de circa 1 litru, peste care se toarnă alcool până se acoperă florile. Vasul se aşează în apropierea unei surse de căldura sau la soare unde trebuie să stea timp de 2 săptămâni. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi câte 30 picături de tinctura în puţină apă.
Alifie:

se înfierbântă 100 g de untura de porc nesărată, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasă să prăjească la foc mic. Se amestecă încet timp de 10 minute apoi se dă tigaia la o parte şi se lasă să stea aşa până a doua zi când se încălzeşte din nou amestecul şi se filtrează printr-un tifon, într-un borcan, în care se stoarce şi reziduul rezultat din prăjirea plantei. Se aplică alifia, în straturi subţiri în zonele cu arsuri şi degerături.
Băile de şezut:

30 g de flori proaspăt culese se lasă să stea în apă rece timp de 24 ore. După acest timp se fierb timp de 10 minute în apă în care au stat şi se adăugă în apă de baie din cadă până la nivelul de 25-30 cm, atât cât să ne acopere şoldurile. Băile de şezut vor dura timp de 10-15 minute şi se fac de două ori pe zi timp de 12 zile.
Perna de flori:

se realizează foarte simplu din flori culese şi puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, după care se introduc într-un săculeţ pe care îl aplicăm pe abdomen în cazul durerilor ulceroase, pe mijloc în cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice.

Cura se va face cu o săptămână înainte de apariţia fluxului menstrual.
Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă 2 ceşti cu apă fierbinte. După 15 minute se strecoară lichidul care se bea în cursul unei zile, de preferinţă pe stomacul gol. Se poate prepara şi o infuzie mai concentrată din 4 linguri de flori de 200 g apă.

Din această cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia făcută din 10 g flori la 100 g apă şi folosită sub formă de spălaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.
Sub formă de băi, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru rănile care se vindecă greu, că ulceraţiile, plăgi cu puroi, arsuri, degerături, acnee (coşuri), eczeme, deoarece principiile active din galbenele au însuşirea de a stimula circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, grăbind astfel cicatrizarea rănilor.

Pentru reglarea ciclului menstrual se recomandă a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picături de tinctura în puţină apă.
Cu amestec de 10 g tinctura şi 90 g apă fiartă şi răcită se pot face comprese la răni, arsuri, ulceraţii şi pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate şi în leucoree.

Tinctura de galbenele se obţine prin macerarea a 20 g flori în 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile.
Gălbenelele intră în compoziţia ceaiului gastric şi aromatizantului pentru bai. Compresele cu ceai de galbenele activează tenurile uscate.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/tratamente-naturiste-beneficiile-vindecatoare-ale-galbenelelor
  2. Foto: frunza-verde.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...