Smochinele au beneficii nebanuite! Iata-le

Distribuie!by “Smochinul (Ficus carica) este originar din Asia Mică, regiunea Caria, de unde vine şi numele său generic; se află printre primele plante cultivate de om şi unul din cei mai vechi pomi fructiferi, dovezile arheologice confirmand prezenţa smochinelor în alimentaţia popoarelor mesopotamiene, palestiniene şi egiptene. Conform legendelor Greciei antice, smochinul […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Smochinul (Ficus carica) este originar din Asia Mică, regiunea Caria, de unde vine şi numele său generic; se află printre primele plante cultivate de om şi unul din cei mai vechi pomi fructiferi, dovezile arheologice confirmand prezenţa smochinelor în alimentaţia popoarelor mesopotamiene, palestiniene şi egiptene.

Conform legendelor Greciei antice, smochinul creştea iniţial numai pe muntele Olimp, fructele sale constituind un aliment privilegiat şi rezervat exclusiv Zeilor. Demetra, pornind în căutarea fiicei sale Persefona, răpită de Pluton, a dăruit preţiosul fruct unui fermier care a plantat seminţele, şi aşa, smochinul s-a răspandit treptat în toată Grecia şi zona Mării Mediterane.

Vezi si: Remediu cu smochine pentru bronsita

La noi în ţară smochinul se cultivă dar creşte şi spontan, în zona Dobrogei.
Cele peste 150 de soiuri de smochini existente se disting atat prin dimensiuni cat şi prin culorile fructelor care pot fi verzi, galbene, maro, violet, negre.
Smochinele sunt foarte hrănitoare, bogate în zaharuri simple, uşor asimilabile, reprezentand prin urmare o importantă sursă de energie pentru organism, recomandate îndeosebi pentru sportivi, copii, femei în varstă şi gravide pe întreaga perioadă a sarcinii, persoanelor aflate în convalescenţă.
Smochinele, proaspete sau uscate, au o serie de proprietăţi:
– antioxidante puternice prin concentraţia mare de polifenoli, care ajută la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, unii avand şi o acţiune anti-tumorală
– digestive, cu un rol benefic în tratamentul gastritei

Vezi si: Smochinele au foarte multe vitamine! Consuma-le regulat

 laxative, datorită fibrelor (lignină) şi mucilagiilor, ajută în cazul constipaţiei cronice
Sunt bogate în vitamine mai ales A, B1, B2, B3 şi C, sunt mineralizante datorită prezenţei de calciu, potasiu, magneziu, fier şi fosfor, ajutand la întărirea oaselor şi a dinţilor, la protejarea pielii şi îmbunătăţirea vederii. Smochinele conţin de asemenea, triptofan, un aminoacid esenţial precursor al serotoninei, astfel că acestea sunt recomandate şi în caz de insomnie, depresie.
Decoctul de smochine uscate (40-120g la un litru de apă) are un efect expectorant şi calmant al tusei, indicat în bronşite cronice, laringite, stări febrile. In uz extern (gargară) angine, stomatite, gingivite.

Vezi si: 6 leacuri naturale pentru bronsite

In caz de constipaţie, în 2 căni de apă se pot fierbe timp de 20 de minute 30g de smochine uscate tăiate bucăţi mici; se bea decoctul şi se consumă fructele dimineaţa pe stomacul gol. Sau 3-4 smochine proaspete tăiate în patru şi 12 stafide se fierb în lapte. Şi mai simplu, se pun seara la înmuiat în puţină apă şase smochine care se vor manca a doua zi dimineaţa pe nemancate.
Impotriva îmbătranirii, se strivesc într-un castron smochine proaspete, se adaugă miere şi suc de lamaie, se amestecă bine şi se consumă dimineaţa pe stomacul gol.
Impotriva bătăturilor, negilor, se tamponează cu cateva picături de latex din rămurelele tinere, seara înainte de culcare, se continuă pană la eliminare. Acelaşi efect îl au şi frunzele. In caz de abces sau furuncul se aplică pe locurile respective smochinele tăiate în două.
Smochinele se consumă proaspete, uscate sau preparate: gem, dulceaţă, prăjituri. In momentul achiziţionării să fie întregi, cu codiţe, să nu fie prea moi. Cele proaspete se pot păstra în frigider pentru o perioadă de maxim trei zile, de preferat într-un recipient închis pentru a preveni absorbţia mirosurilor de la alte alimente; pot fi şi congelate dar în acest caz, nu mai mult de treizeci de zile.
Smochinul reprezintă şi un simbol al abundenţei şi al cunoaşterii, în unele culturi fiind considerat sacru, de exemplu, în Roma antică, datorită mitului întemeierii Romei care spune că Romulus şi Remus au fost alăptaţi de lupoaică sub un smochin.
De asemenea, să amintim tradiţiile budhiste care spun că Buddha a atins iluminarea în timp ce medita sub un smochin (copacul Bodhi sau copacul iluminării).”[1]

SURSE


  1. https://sanatate.bzi.ro/smochinele-au-beneficii-nebanuite-iata-le-41866
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro