Semnificatii stravechi ale zilelor saptamanii

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Luni e prima zi de munca, iar sambata si duminica sunt zile de odihna. Ne-am obisnuit atat de mult cu programul modern de lucru, ca am uitat care este adevarata menire a celor sapte zile ale saptamanii. Descopera semnificatia lor la inceputuri, cand timpul avea alta valoare pentru oameni!

Vechiul zodiac mesopotamian a stat la baza impartirii zilelor pe luni si saptamani. De la inceputuri, timpul a fost impartit in functie de fazele Lunii, iar perioada de la o Luna plina la alta a fost divizata in patru intervale mai scurte, de sapte zile fiecare. Cele 12 luni ale anului corespundeau celor 12 zodii, in timp ce zilel saptamanii au fost numite dupa cele sapte aster, cele mai stralucitoare si cele mai cunoscute in Antichitate. Si vechii evrei au impartit saptamanile in functie de fazele Lunii, stabiland sa se faca negustorie la primul patrar si la Luna plina. Pentru babilonieni, fiecare a saptea zi, cand era vizibila o noua faza a Lunii, era zi de odihna, inchinata zeitatilor, dar totodata zi o zi plina de ghinion, daca incalcai regulile credintei. De atunci s-a mostenit traditia de a opri lucrul duminica si de a sarbatori zeii, in caz contrar acestia aveau sa se razbune. In Imperiul Roman, multe secole la rand saptamana a fost impartita in opt zile, cea de-a opta zi fiind dedicate cumparaturilor si petrecerilor. Cum calendarul annual nu putea fi impartit in mod egal in saptamani de cate opt zile, modelul mesopotamian a devenit atat de popular, incat imparatul Constantin a decretat in mod oficial ca saptamana sa fie divizata in sapte zile in anul 321.


LUNI, ZIUA LUNII! Patronata de astrul selenar, ziua de luni este prima zi de munca pentru europeni si prima zi a unei noi saptamani, in care trebuie sa analizam cu atentie ceea ce avem de facut. Este o zi propice pentru planificari, analize si proiecte, dar si pentru ideile creative sau pentru mestesugurile artistice. Chiar daca energia Lunii este scazuta in comparatie cu vibratiile altor astre precum Marte sau Mercur, in zilele de luni este bine sa incepem activitati noi. Putem impartasi planurile noi, dar niciodata secretele sau dorintele ascunse.

MARTI, ZIUA LUI MARTE! Este o zi plina de energie, dedicata activitatilor grele si proiectelor care presupun un efort sustinut, fiind patronata de Marte, zeul razboiului si al actiunii, martea este o zi potrivita pentru actiuni indraznete, pentru schimbari mari si pentru investitii. Ceea ce se discuta lunea este bine sa fie parafat martea, astfel incat afacerea sa mearga bine toata saptamana. Totodata, in zilele de martin e putem ocupa de lucrurile care necesita curaj si care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta sa trecem peste greutati.


MIERCURI, ZIUA LUI MERCUR! Energia este la cote maxime, la mijlocul saptamanii datorita lui Mercur, astrul care supravegheaza relatiile si activitatile de tot felul, parteneriatele si intelegerile, dar si calatoriile si intalnirile. E momentul cel mai bun din timpul saptamanii pentru a actiona in forta sau pentru a te implica in activitati mai dificile. Un efort in plus te poate ajuta sa ajungi mai repede la ceea ce ti-ai propus. Totodata, este o zi foarte buna pentru negocieri si pentru semnarea unor contracte care vor aduce prosperitate.

JOI, ZIUA LUI JUPITER! Astrul care guverneaza ziua de joi reprezinta bucuria, optimismul, norocul si generozitatea. Jupiter este astrul sanselor, iar ziua de joi este destinata activitatilor si intalnirilor providentiale. Totodata, este ziua in care se pot schimba multe, pot aparea oportunitati si perspective la cere nu ne-am gandit. Dar trebuie sa tinem cont ca norocul e schimbator si ca el poate fi modelat de fiecare dintre noi, in functie de prioritatile sale. Joia este bine sa fim generosi si sa facem un gest frumos pentru cineva mai putin norocos.

VINERI, ZIUA LUI VENUS! Datorita Venerei, numele pe care il purta Venus la romani, ziua de vineri era cea mai importanta pentru ei. Era ziua iubirii, a intalnirilor si petrecerilor, a bucuriri si a placerilor. Multe sarbatori vesele erau organizate in zilele de vineri si multi dintre noi pastreaza si astazi traditia de a petrece vineri, pentru a marca inceputul de weekend. Pentru crestini, insa, vineri e ziua crucificarii lui Iisus si este o zi de post. Este bine sa petreci si mai ales sa aduci bucuria in familie, dar este bine sa pastrezi o nota de cumpatare.

SAMBATA, ZIUA LUI SATURN! Energia scade spre sfarsitul saptamanii, astfel ca sambata este potrivita pentru activitati marunte in jurul casei si pentru momentele frumoase cu familia. Nu este indicat sa ne implicam in proiecte dificile, deoarece oboseala care se acumuleaza sambata este mai greu de alungat. Saturn este astrul care controleaza, pune restrictii si ne invata sa fim mai productivi, daca alegem calea mai simpla. Sambata trebuie sa pastram totul in jurul nostru, de la activitati, relatii si intalniri, cat mai putin complicate.

Semnificatii-stravechi-ale-zilelor-saptamanii Semnificatii stravechi ale zilelor saptamanii

DUMINICA, ZIUA SOARELUI! Initial denumita Dies  Solis (ziua Sorelui) si apoi Dies Dominus (ziua lui Dumnezeu), cea de-a saptea zi a saptamanii este inchinata odihnii, relaxarii, familiei, iubirii si credintei. Duminica trebuie sa ne refacem fortele, sa ne bucuram de ceea ce am realizat in timpul saptamanii si sa ne ocupam de cei dragi. Credinciosii sunt indemnati sa mearga  la slujba, asa cum, cu mii de ani in urma, se tineau ritualuri pentru zeitatile acelor timpuri. Duminica este totodata o zi potrivita pentru intalniri, dar niciodata pentru rezolvarea disputelor.”[1]

SURSE

  1. http://cyd.ro/ce-semnificatii-stravechi-au-zilele-saptamanii/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...