Schimbarea la Față, una din cele mai strălucite sărbători ale creștinismului

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Schimbarea la Față este una din marile sărbători pe care românii, împreună cu toate popoarele ortodoxe le închină Mântuitorului, Iisus Hristos. Bucuria acestei sărbători este bucuria Apostolilor care au prilejul să-l vadă pe Învățătorul lor „Schimbat la Față”, pe muntele Tabor.

La șase zile după ce a spus ucenicilor Săi : „Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind întru putere” (Matei 16, 28 ; Marcu 9, 1), Iisus i-a luat pe Apostolii Săi preferați : Petru, Iacov și Ioan și i-a „dus deoparte”,  urcând pe un munte înalt – muntele Taborului în Galileea – ca să se roage.


Conform Sinaxarului, El i-a ales pe aceștia trei apostoli din următoarele considerente: „Petru, pentru că tocmai își mărturisise credința în dumnezeirea Sa ; Iacov, căci a fost primul care a murit pentru Hristos ; și Ioan care mărturisi din experiența sa slava dumnezeiască, făcând să răsune ca „fiu al tunetului” teologia Cuvântului întrupat. ”

Urcarea pe munte este simbolică pentru înălțarea spirituală, care, „din virtute în virtute, duce la dragoste, virtute supremă care deschide calea contemplării dumnezeiești. Această înălțare era de fapt esența întregii vieți a Domnului care, fiind în„veșmântat cu slăbiciunea noastră, ne-a deschis drumul către Tatăl, învățându-ne că isihia (liniștirea) este mama rugăciunii, iar rugăciunea este cea care arată către noi slava lui Dumnezeu.”


Hristos, care este, conform teologiei creștine, Cuvântul Lui Dumnezeu Întrupat,  își arăta astfel strălucirea naturală a slavei dumnezeiești, pe care, în mod normal o ascundea, chiar și de ochii apostolilor.”[1]

SURSE

  1. http://www.activenews.ro/cultura/Schimbarea-la-Fata-una-din-cele-mai-stralucite-sarbatori-ale-crestinismului-58050
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...