Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare inteligent

Distribuie!

Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare inteligent

Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziție Energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz şi apă, cu contoare inteligente, care să poată transmite datele de consum la distanță. Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea acestor contoare inteligente în 80% din locuințe. Această inițiativă are ca stindard reducerea costurilor la factura electrică și oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni. În realitate, nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetățeni și nicio evaluare a implicațiilor sanitare ale acestei tehnologii.


Să aruncăm o privire în țările unde s-a început mai demult instalarea acestor contoare: SUA, Canada, Franța, Germania.

În jurnalul The New York Times, din 13 dec. 2009 (1), apare un articol consacrat debutului campaniei „Contorul inteligent” în America. În cadrul proiectului pilot, s-a oferit unui milion de persoane schimbarea gratuită a vechiului contor, dar numai 2,5% dintre aceștia au dorit să participe. Dintre cei 2,5%, 97% s-au declarat mulțumiți, iar 70% au declarat că au făcut economii la consumul de energie electrică. Este foarte posibil ca reducerea consumului să fie datorată unor restricții riguroase aplicate de participanți doar pe durata testului, datorită unei co-interesări materiale. Să nu uităm aforismul: „Statisticile sunt ființe fragile, care la cea mai mică constrângere, declară tot ceea ce-ți face plăcere să auzi”.


Ce s-a întâmplat însă printre cei 97,5% cărora li s-au instalat contoarele în lipsa acordului explicit sau chiar cu forța?

Zeci de clienți au depus plângere în localitatea Fresno din California. Domnul Leo Margosian, un polițist la pensie, a declarat că a constatat după instalarea contorului inteligent un consum de 791 KWh în luna iulie, față de 236 KWh în luna iulie a anului anterior, deși între timp izolase podul casei și schimbase ferestrele! Doamna Keogh, după 26 de ani de facturi fără surprize, a trecut de la 43 dolari pe luna iulie anul trecut, la 66 dolari pe luna iulie actuală.

O mărturie foarte veridică a fost adusă în 2010 și de un grup de studenți în bioinginerie de la Facultatea Standford (2). Aceștia au constatat că cifrele consumului de energie au explodat din momentul instalării noului contor electric inteligent în apartamentul lor din campusul Menlo Park. Ca specialiști în domeniu, au hotărât să pună becuri economice și să oprească orice consumator pe timpul absenței din apartament. Și totuși, consumul a rămas neschimbat. Mai mult, la întoarcerea din vacanța de Crăciun, au constatat că consumul a continuat să crească pe perioada vacanței, ca și cum nu ar fi fost absenți. Au informat Compania PG&E despre această anomalie, dar nimeni nu a fost capabil să le dea o explicație, pe motiv că eroarea maximă poate fi doar de +/− 2%.

În acest context, studenții de la Standford au hotărât să monitorizeze în paralel consumul de electricitate cu un alt aparat special, numit „The Energy Detective Electricity Monitor”, fabricat de aceeași companie PG&E. Diferența consta în faptul că acest aparat nu era legat la baza de date a companiei electrice, ci afișa consumul direct. Rezultatul obținut i-a surprins chiar și pe inginerii de la Standford: aparatul lor a măsurat un consum de 2,5 ori mai mic!

În fața acestei evidențe, compania PG&E a trimis de urgență trei tehnicieni care au descoperit imediat o justificare onorabilă: contorul inteligent înregistra consumul camerei vecine și vice-versa! Purtătorul de cuvânt al PG&E, domnul Jeff Smith, a declarat: „Ne cerem scuze consumatorilor și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că situația va fi remediată”. Studenții au primit o rambursare de 1.600 de dolari, dar au declarat că încă mai au multe semne de întrebare despre contoarele inteligente.

Din păcate, acesta nu a fost un caz izolat, căci compania PG&E recunoscuse deja oficial instalarea defectuoasă a peste 23.000 de contoare inteligente.

În Canada, în unele localități lucrurile au luat o turnură de gherilă urbană. Compania responsabilă, Hydro Quebec, instalează cu forța aceste contoare, deși proprietarii au transmis în scris furnizorului de electricitate refuzul lor. Pe 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 62.000 de clienți care doresc reinstalarea vechilor contoare, iar alți 100.000 și-au instalat blindaje în jurul vechilor contoare, sau baricadează accesul la ele. S-au creat numeroase asociații care militează pentru păstrarea sau modernizarea contoarelor clasice, ca o alternativă mai puțin costisitoare și poluantă.

Există o situație tensionată datorită instalării acestor contoare inteligente fără o dezbatere prealabilă la nivel național în privința implicațiilor economice, sociale și sanitare. Inspirat de aceste dezbateri socio-economice, regizorul și producătorul Josh del Sol a realizat un documentar de succes intitulat „Take Back Your Power”, disponibil pe internet și în limba română sub numele „Luați-vă energia înapoi”.

În Franța, cunoscuta asociație de protecție a consumatorului, UFC-QUE CHOISIR, a depus încă din 2012 o plângere la Consiliul de Stat pentru stoparea instalării generalizate a contoarelor inteligente, pe baza unor argumente care se aplică perfect și României:

– Absența unei analize cost-beneficiu pentru bugetul consumatorului.

– Decizia de a generaliza instalarea contoarelor a fost luată fără ca proiectele pilot din teritoriu să furnizeze o evaluare reală a fiabilității acestor sisteme.

– Absența unei consultări publice cu privire la acceptarea costurilor și riscurilor sanitare legate de implementarea contoarelor inteligente.

– Posibila comercializare a datelor confidențiale legate de durata și modul de utilizare a electricității la domiciliu.

Datorită actualelor presiuni ale mediului economico-financiar asupra politicului, astfel de contestații au puține șanse de reușită, dar asociațiile franceze nu reduc deloc mobilizarea. Ele susțin că această tehnologie se implementează în marș forțat datorită presiunii financiare internaționale a unor campanii de lobby industrial și cu susținerea furnizorilor locali de energie electrică.

Ajungem și la Germania, care se dovedește iarăși a fi cea mai realistă economie din Europa. Ministerul german al economiei a făcut apel la compania „Ernst & Young” care a întocmit un raport detaliat și precis asupra costurilor necesare instalării acestor contoare inteligente. Acest raport, intitulat Baustein für die Energiewende: 7 Eckpunkte für das „Verordnungspaket Intelligente Netze“ (3), demonstrează negru pe alb că efortul financiar necesar din partea statului și al consumatorilor depășește cu mult posibilele economii realizate de utilizatorii casnici. Ca atare, ministrul german a anunțat pe 9 februarie 2015 că doar consumatorilor industriali, precum și locuințelor casnice care depășesc 6000 KWh pe an li se vor instala contoare inteligente. Întrucât în Germania media națională a consumului de electricitate per domiciliu este de 3500 KWh, consumatorii nu vor avea practic de-a face cu aceste contoare „inteligente”. Nu mai știu oare germanii să aprecieze lucrurile inteligente? În plus, există și o directivă U.E. din anul 2009, care impune ca cel puțin 80% dintre locuințele particulare din țările membre să fie echipate de „contoare inteligente”, ceea ce înseamnă că Germania își va atrage și admonestările tehnocraților de la Bruxelles.

Ajungem și în România, unde lucrurile au luat-o din start pe făgașul obișnuit: Consiliul Concurenței a trebuit să se autosesizeze în privința neregulilor apărute în organizarea licitațiilor organizate de operatorii, așa cum semnala România Liberă în articolul Suspiciuni de trucare a licitațiilor pe piața contoarelor electrice și echipamentelor conexe: „Suspectăm că aceste companii s-au înțeles și și-au împărțit contractele, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor organizate de operatorii de energie electrică”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. (4)

Cu prețuri între 100 și 700 euro și o ipotetică economie de maxim 650€ pe durata de viață de zece ani a „contorului inteligent”, toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1000 lei per locuință, se vor regăsi eșalonat în factura lunară a consumatorilor, pentru că investițiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Și asta la fiecare zece ani!

Ca simulacru de imparțialitate, ANRE a decis să amâne cu un an demararea introducerii efective, la nivelul întregii țări, a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice. Între timp, pentru orice nouă locuință, permisul de branșare electrică necesită un contoar inteligent. În această junglă de interese, fiecare companie implicată are propria idee despre cum să ne pricopsească cu aceste inovații: profit să iasă!

La o analiză globală și imparțială a acestei chestiuni nu se regăsește nici un avantaj concret pentru consumator și nici pentru statele respective. S-a ales calea unei investiții importante în controlul de la distanță a consumului casnic de electricitate, întrucât oferă distribuitorului de energie electrică mult dorita putere de a putea deconecta de la distanță pe consumatorii în întârziere de plată. Pe măsură ce privatizările fărâmițează tot mai mult sectorul energetic, cu zeci de societăți căpușe care se interpun în goana după un câștig rapid și ușor, nu se întrevede pe viitor nici o toleranță pentru o familie numeroasă, care din motive financiare nu-și va plăti factura în ziua scadentă. Un simplu software o va deconecta în miezul nopții, la ora 00.01, și nu cred că temperatura de afară sau vârstă copiilor vor fi criterii luate în considerare de acel program informatic.

Implementarea contoarelor inteligente mai conține un aspect delicat, pe care majoritatea consumatorilor îl ignoră. Datele despre durata și orarul la care folosim iluminatul și aparatele electrocasnice pot furniza un portret psihologic și comportamental foarte interesant, pentru care unele companii de marketing sunt dispuse să plătească sume considerabile, spre beneficiul distribuitorului de energie electrică. De asemenea, aceste date pot fi colectate de anumite servicii de informații sau decriptate de hackeri. Un atac cibernetic asupra unui centru de coordonare a contoarelor inteligente poate permite unui hacker să arunce în întuneric un oraș întreg cu un simplu click. (5)

Relevantă în acest sens este declarația lui James Clapper (6), șeful spionajului american, făcută în fața Comisiei de Informații a Senatului american: „există astăzi posibilitatea să se obțină informații despre activitățile casnice ale cetățenilor cu ajutorul aparatelor electrocasnice inteligente, conectate la internet.[…]Dispozitivele acestea, create și puse pe piață cu testări minime de securitate, precum și o complexitate tot mai mare a rețelelor (de internet) ar putea provoca falii de vulnerabilitate în infrastructurile civile și în sistemele guvernamentale americane. Evoluția acestor tehnologii reprezintă o provocare la adresa apărării noastre cibernetice, însă creează și noi oportunități de colectare a informațiilor pentru propriile noastre agenții de securitate”.

În concluzie, acest enorm efort financiar din partea statelor, și respectiv al utilizatorilor, ar fi meritat un țel mai nobil și mai practic. Se încearcă însă cu orice preț crearea unui monopol al distribuției energiei electrice, pentru a contracara proiectele inventatorilor independenți, care apar cu tot mai multe inovații practice, ieftine, ecologice și extrem de profitabile. Nume precum Gabriel Diaconu din Brașov, Ion Scripcaru din Uzunu, Gavrilaș Gabriel din Onești, sunt doar câteva exemple de inventatori care ar trebui sprijiniți de autoritățile naționale pentru o politică energetică independentă.

„Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experiențele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada și Franța, precum și decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuințele care nu depășesc un consum de 6000kw/an, Guvernul României și ANRE ar trebui să găsească soluții similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât și erorile date de contorul inteligent vor fi suportate de către consumatori.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.”[1]

Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Contoarele inteligente pe care suntem obligaţi de Uniunea Europeană să ni le montăm se dovedesc a fi o afacere de 15 miliarde de euro pe buzunarele consumatorilor. Mai exact, implentarea unui astfel de contor îl costă pe consumator mai mult decât economia pe care o face cu acest aparat.

Una dintre cerinţele Uniunii Europene în privinţa energiei este montarea de contoare inteligente în 80% dintre locuinţe până în 2020.

Implementarea acestui sistem este, însă, mai avantajoasă pentru distribuitori şi producători, decât pentru consumatori, informează România TV. Iar asta pentru că implementarea acestui sistem îi costă pe cosumatori mai mult decât economia pe care o fac după montarea contoarelor inteligente.

Concret, montarea unui asemenea contor inteligent costă între 77 şi 766 de euro, în timp ce economiile pe care le face un consumator în cei 10 ani de durată de viaţă a aparatului sunt cuprinse între 18 şi 654 de euro.

La nivelul întregii Europe, dacă toţi cei 195,6 milioane de cosumatori ar monta contoare inteligente la preţul minim, de 77 de euro, suma totală care ar urma să ajungă la distribuitori şi producători ar ajuge la 15 miliarde de euro.

Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia

Programul de montare a contoarelor inteligente este continuat de Electrica, şi în acest an, cu 200.000 de noi unităţi. CEZ prezintă doar programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE, apoi îl vor face public. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor.

Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acesto contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare”, este singura menţiune la subiect a companiei.

„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)”, mai spun reprezentanţii companiei, care deserveşte 3,5 milioane de clienţi.

Citeşte mai multe despre contorizarea inteligentă pe ECONOMICA.NET

În România, programul de înlocuire a 80% din contoarele clasice cu cele inteligente a fost prelungit până în 2021, întrucât nu s-a realizat până acum o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect. De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.

Ce fac contoarele inteligente

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

 

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:
– Implicarea activă a prosumer-ului (producător/consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.”[2]

SURSE

  1. http://www.apc-romania.ro/ro/i-riscurile-inlocuirii-contoarelor-clasice-cu-contoare-inteligente/MzQ2LTA.html
  2. http://www.romaniatv.net/cum-sunt-tepuiti-romanii-cu-contoarele-inteligente-tun-de-miliarde-de-euro_272213.html
  3. Foto: romaniatv.net

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...