Remedii naturiste pe bază de in

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Se folosesc seminţele de in în constipaţie (1-2 linguri de seminţe întregi), în litiaza renală şi cistite: 1 lingura de seminţe macerate în 100 ml de apă, timp de 30 de minute, la care se adăugă lămâie.

Inul se cultivă în România pentru tulpinile sale din care se scot fibre textile şi pentru seminţele din care se extrage un ulei gras, utilizat atât în pictura cât şi în medicină.


Seminţele de in – Semen Lini – pe lângă uleiul gras mai conţin o cantitate însemnată de mucilagii localizate în membrana celulară a epidermei, glicozide că linamarina şi linocinamarina, saruri de potasiu şi magneziu.

O cantitate de 1-2 linguri de seminţe de in întregi, luate în cursul unei zile sau seara la culcare, reglează constipaţiile cele mai rebele prin acţiunea mecanică asupra intestinului. Datorită mucilagiilor, ele au acţiune emolientă în inflamaţiile tubului digestiv.
O lingură de seminţe întregi macerate în 100 g apă, timp de o jumătate de oră, da o băutură emolientă şi răcoritoare, care se foloseşte în tratarea inflamaţiilor intestinale. Unii autori recomanda ceaiul preparat din seminţe de in, amestecat cu puţină lămâie în litiaza renală (piatra la rinichi) şi în inflamaţiile vezicii urinare.


Pentru uzul intern se vor folosi numai seminţele întregi

Extern, seminţele măcinate se folosesc sub formă de cataplasme. Faină de seminţe se amestecă cu apă şi se fierbe până devine o pastă. Aceasta pastă se pune între două bucăţi de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se menţine în permanenţă caldă, timp de câteva ore. Cataplasma de in calmează durerile, ajuta la fluidificarea şi evacuarea puroiului din abcese şi furuncule. Pentru a se crea o acţiune antiseptică, e bine ca la faină de in să se adauge şi flori de muşeţel pulverizate. Pentru copii mici, cataplasmele de muştar se fac amestecate cu făină de în pentru a scădea acţiunea iritantă a muștarului.

În cistite (inflamaţiile băşicii urinare) se fac spălaturi calde sau băi cu fiertura din 2-4 linguri de seminţe la 500 g apă. În arsuri se foloseşte uleiul de în amestecat în părţi egale cu apă de var. Se pune totul într-o sticlă curata şi se agită până se formează un lichid alb-lăptos, cu care se unge arsură. Aceasta are proprietatea de a calma durerile, răcori şi vindecă rana.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/remedii-naturiste-pe-baza-de-in
  2. Foto: efemeride.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...