Remedii naturiste cu artar

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Cel mai des cand spunem artar, ne referim la paltinul de camp (asta in tara noastra). In zilele noastre, artarului i se acorda din nou atentie, mai ales datorita calitatilor sevei sale. Desi recoltarea sevei de artar are o indelungata traditie, ea a fost practic uitata pentru mult timp. Astazi, seva este foarte apreciata ca sirop, respectiv ca indulcitor. Ea se obtine la fel ca rasinile sau cauciucul, prin crestarea scoartei.

Este nevoie de 40 de litri de seva ca sa scoti 1 litru de sirop. Tot din seva se face si zahar, care poate fi cristalizat sau lichid. Siropul de artar contine potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, mangan, fier si seleniu – foarte importante pentru diverse afectiuni.


Zincul si manganul (pe care le gasesti in siropul de artar) sunt aliati importanti ai sistemului imunitar, mai ales pentru copii, manganul comportandu-se ca un imunostimulator. Iata cateva remedii naturiste cu artar:

1. Bucatile de scoarta si frunzele proaspete se strivesc bine, se aseaza pe o panza curata si se infasoara in jurul incheieturilor umflate, ori se pun pe ochii obositi.


2. Cand ne simtim labele picioarelor grele si infierbantate, putem conta pe efectul racoritor al frunzelor de artar, introduse in sosete.

3. Intepaturile de insecte se pot trata, de asemenea, cu scoarta si frunze proaspete.

4. Bolnavilor cu febra le ajuta frunzele strivite, puse la talpi.

5. Frunzele de artar calmeaza durerile de guta, fiind aplicate pe locurile dureroase sub forma de cataplasme sau strivite. Are proprietati antiinflamatoare.

6. Frunzele de artar mai au si efect stimulator in disfunctiile hepatice.

7. Semintele verzi de artar (care nu au capatat culoare galbena) contin elemente care imbunatatesc functionarea colecistului (vezica biliara), a ficatului, a canalului cistic. Semintele se usuca la umbra sau la intuneric (niciodata la soare), se rasnesc bine. Pulberea obtinuta se administreaza cu 20 minute inainte de masa, cate 1/2-1 lingura (conform cu greutatea corporala a pacientului). In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/remedii-naturiste-cu-artar-10270
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...