Rafail Noica – Marele Sihastru al Romaniei

Distribuie!

„Despre Rafail Noica, fiul marelui filosof, Constantin Noica, se știu puține lucruri. Este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici din România. Locuiește retras de mai bine de 20 de ani la o mănăstire din Munții Apuseni, în satul Lăzărești, comuna Albac.

S-a născut în anul 1942, a primit în familie o educație creștină minimă, deoarece tatăl său punea accent mai mult pe latura filosofică a vieții, iar mama sa era de confesiune anglicană.


La vârsta de 13 ani a plecat cu mama sa în Anglia. Acolo s-a alăturat anglicanilor, dar conform spuselor sale, atmosfera de la anglicani era foarte sărăcăcoasă, plictisitoare chiar. Nu în sensul că te apuca căscatul, ci în sensul că nu te hrănea cu nimic.

Întoarcerea la ortodoxie a avut loc în anul 1961. S-a întors în România în anul 1993.


Reprezentanții Patriarhiei Române l-au dorit episcop. Dar părintele Rafail Noca a respins oferta. S-a retras la o mănăstire din Albac unde trăiește în sihăstrie.

El a declarat că a scris o singură carte, Gânduri. Am scris-o la îndemnul cuiva care se aștepta ca fiul lui Constantin Noica să scrie o carte. Toate paginile din această carte sunt albe.

În ceea ce privește relația sa cu celebrul filosof, Rafail Noica spune că l-a cunoscut puțin pe tatăl său, pentru că a plecat în Anglia, încă de când era copil. În ceea ce privește filosofia, spune că nu a înțeles-o încă și nu poate citi cărțile tatălui său.

După cea a ieșit din închisoare, tatăl său l-a vizitat și între ei a fost o reconciliere. În anul 1993, s-a întors în România. Nu vorbea bine românește și a căutat un loc unde să-și găsească liniștea sufletul. L-a găsit la o mănăstire din Albac.

Părintele Rafail a dat un interviu, unul dintre puținele, în care a vorbit despre crezurile sale. Întrebat ce este păcatul era a răspuns că în tinerețe l-a asociat cu mizeria, cu bălegarul. Mai târziu, și-a dat seama că bălegarul pe un covor înseamnă mizerie și pe un câmp înseamnă aur. Murdăria nu e ce este, ci unde este.

Părintele Rafail trăiește într-o căsuță simplă, cu două camere, undeva în munți. Oamenii din Apuseni îi respectă dorința de a fi singur. Dacă el a hotărît că trebuie să trăiască așa, înseamnă că acesta îi este harul. Mai mare îi este puterea dacă nu vorbește, susțin localnicii.

Rafail Noica este celebrul sihastru al României care a spus că moartea nu există, omul nu poate muri, să nu vă fie frică de nimeni și nimic.

Se spune că România este țara cu cei mai mulți pustnici. Pe Muntele Athos sunt 20 de pustnici. În România sunt sute.

În 16 septembrie 1955, o fetiță pe nume Alexandra împerună cu fratele său Răzvan și mama lor, Wendy Noica, se urcau în Orient Express și plecau la Viena.

RAFAIL-NOICA RAFAIL NOICA, MARELE SIHASTRU AL ROMÂNIEI

Mai tîrziu, constantin Noica îi spunea lui Andrei Pleșu că fiul său și-a pus capăt zilelor într-o mănăstire. Era ceva ireconciliabil între un tată și un fiu. Mai târziu, Rafail Noica a declarat că are o mare durere pentru că tatăl său, înainte să moară a refuzat împărtășania.”[1]

SURSE

  1. http://www.efemeride.ro/rafail-noica-marele-sihastru-al-romaniei
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...