Pasi simpli pentru eliberarea sinelui

Distribuie!

„Cu siguranta stim cu totii despre povestea lui “TREBUIE” si ce anume ne impiedica sa ne traim valorile…“trebuie sa faci ca lucrurile sa iasa bine”, “trebuie sa te comporti frumos”, “trebuie sa gasesti o solutie cat mai repede”, “trebuie sa te duci acolo urgent”, “trebuie sa fie mereu curat in casa”, “trebuie sa gatesti bine”, “trebuie sa mananci tot din farfurie”, “ trebuie sa iei note mari la scoala”, “trebuie sa fii cel mai bun din clasa”, “trebuie sa fii calm”, “trebuie sa intelegi tot ce ti se spune”, “trebuie sa induri”, “trebuie sa taci si sa nu te impotrivesti”…..trebuie….trebuie …trebuie….
Am crescut auzind la fiecare clipa cate un “NU”…”Nu ai voie sa sa pui mana pe aragaz!”, “Nu ai voie sa stai in soare!”, “Nu ai voie sa te uiti la televizor!”, “Nu ai voie sa te murdaresti pe haine!”, “Nu ai voie sa vorbesti cu strainii!”, “Nu ai voie sa te joci cu bibelourile!”, “Nu ai voie sa rupi florile!”, “Nu mergem in parc pana nu iti faci temele”. Si lista poate continua la nesfarsit.

“TREBUIE” si “NU”. Doua cuvinte care ne-au guvernat copilaria si ne guverneaza si viata de adulti. Si pentru ca asa am fost invatati, la randu-ne, transmitem aceleasi idei, mai departe, copiilor nostri. Cei mici vad lumea in dimensiuni uriase. Lumea lor e dominata de figura parentala si din acest motiv copilul imita tot ce aude si vede la parintii lui. Astfel, purtam in inconstientul nostru toate introiectiile copilariei. Oare aceste frici sunt ale noastre sau ale parintilor nostri? NU, nu sunt ale noastre, dar le introiectam atat de bine incat credem ca ne apartin in totalitate.
Stiti reclama aceea in care un copil spune “De ce nu inteleg parintii ca bibelourile sunt tot jucarii si ele”? Mesajul din acea reclama este unul foarte constructiv. Un copil nu va intelege niciodata singur de ce nu are voie sa se joace in noroi sau de ce nu are voie sa se ridice de la masa inainte sa termine tot din farfurie. Aceste lucruri pot fi explicate pe intelesul lor cu voce blajina si plina de iubire. Dar oare, cineva ne-a explicat noua aceste lucruri intr-o asemenea maniera? Oare parintii nostri ne-au explicat cu calm de ce nu ne lasau sa ne jucam liberi cand eram noi mici? Din pacate raspunsul este un alt “NU” categoric.


mind-control-orwell

Oare cum ne simtim cand sotia/partenera ne spune ca NU avem voie sa intram incaltati deoarece tocmai a dat cu mopul? Cum ne simtim cand sotul/partenerul ne spune ca TREBUIE sa calcam pantalonii la dunga perfecta? Cum ne simtim cand seful ne spune ca TREBUIE sa faci lucrarea azi si NU pleci pana nu o termini? Ne simtim oare frustrati? Incapabili? Incompetenti? Neajutorati?
Cum am putea sa alungam din vietile noastre aceste doua cuvinte impunatoare dupa care ne conducem si ne dirijam vietile? Simplu…..eliminandu-le. Numai in acest fel vom putea trai mai optimist, mai liberi si mai frumos.
Cateva exemple de astfel de credinte limitative care au fost transformate in credinte pozitive.
“NU ai voie sa iei decizii de unul singur!” – “Sunt capabil sa iau decizii singur!”
“Sa NU ai incredere in nimeni!” – “Am inceredre in mine si in ceilalti!.”
“NU esti bun de nimic!” – “Sunt foarte bun in ceea cea fac!” , “Asa cum sunt, am valoare!”
“O femeie NU face niciodata primul pas!” – “Merit sa fiu iubita, aleasa , acceptata!”
“NU sunt importanta!” – “Merit sa fiu iubita, aleasa si acceptata asa cum sunt. Am valoare!”
“NU merit sa fiu iubit” – “Merit sa fiu iubit si acceptat asa cum sunt!”
“TREBUIE sa fii puternic!” – “Imi permit sa fiu asa cum simt!”

Credintele limitative se manifesta la nivel AFECTIV, CORPORAL SI RATIONAL. Fac parte din noi.
Haideti sa privim si prin fereastra noastra si s-o inchidem un timp pe a celuilalt!


P.S.: Orice exces poate dauna!
Marilena DOXAN
Psihoterapeut integrativ/psiholog clinician”[1]

SURSE

  1. http://psyvolution.ro/pasi-simpli-pentru-eliberarea-sinelui/
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...