MĂRARUL – o farmacie în miniatură

Distribuie!

Mărarul este o plantă aromată biblică, menționată în Noul Testament alături de izmă și chimen, cu o valoare deosebită în Țara Sfântă. Vechii egipteni cultivau mărarul pentru proprietățile sale vindecătoare, despre care au scris Dioscoride și Palladius.

Proprietățile mărarului


Toate părțile mărarului sunt comestibile și au o acțiune farmacologică importantă. 100 g de frunze sau semințe de mărar conțin: ulei esențial (mai mult în semințe), potasiu, sulf și vitaminele A, B și C.

— Tonic general
– Antispastic
– Bactericid
– Carminativ și digestiv
– Stimulant
– Hipotensiv și cardiotonic
– Tonic renal
– Sedativ, somnifer
– Emenagog
– Galactogogen
– Anti-hemoroidal
– Cicatrizant
– Anti-infecțios
– Anti-acneic

Utilizări terapeutice


Afecțiuni digestive: indigestie, colici stomacale și intestinale, flatulență, dispepsie, sughiț și vomă (inclusiv la copii).

Afecțiuni cardiovasculare: boli de inimă, ateroscleroză.

Pentru femei: dureri menstruale, tulburări menstruale (ajută la reglarea ciclului menstrual), stimulează secreția de lapte la mame.

Afecțiuni nervoase: insomnie (se folosesc semințele de mărar)

Uz extern: 

• Urcior
• Inflamații
• Hemoroizi
• Acnee
• Iritații ale tenului
• La prepararea de săpunuri, detergenți, produse cosmetice și parfumuri

Moduri de administrare

Natur. Frunzele proaspete sau uscate de mărar se pot adăuga la salate, la ciorbe, supe, murături, sau alte preparate culinare calde. Semințele se pot consuma ca atare, sau se pot folosi la preparare de supe sau sosuri.

Ceai din semințe de mărar. Se pune 1 linguriță de semințe de mărar la infuzat într-o cană cu apă clocotită, 20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi, pentru dureri menstruale, afecțiuni intestinale sau stimularea producției de lapte la mame.

În cazul insomniilor, semințele de mărar (1 linguriță și jumătate) se fierb într-o cană cu lapte, și se bea seara, cald, înainte de culcare, pentru un efect sedativ și un somn liniștit.

Ceai de frunze și tulpini de mărar. Se pun 1-2 lingurițe de frunze și tulpini proaspete sau uscate, mărunțite, la infuzat într-o cană cu apă clocotită, 30 de minute, cu capac. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, pentru afecțiuni cardiace și renale, ateroscleroză, hemoroizi sau balonare.

Ten iritat. Semințele de mărar se macină fin prin râșnița de cafea. Se pune 1 lingură de pulbere de semințe de mărar la infuzat în 125 ml (1/2 pahar) de apă clocotită, se pune capacul și se lasă 20 de minute. Se strecoară, și după ce s-a răcorit, se tamponează fața, pentru calmarea iritațiilor pielii.

SURSE

  1. http://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/66149/mararul-o-farmacie-in-miniatura/#

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...