Mânăstirea Tismana – Leagănul Ortodoxiei Românești

Distribuie!

„Podul natural de la Ponoarele mai este numit Podul lui Dumnezeu. Este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național. El se află între Baia de Aramă și Drobeta Turnu Severin.

Legenda spune că podul a fost construit de Dumnezeu, pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce oamenii l-au alungat din comună.


În anul 1370, Nicodim a avut un vis în care i s-a spus că trebuie să construiască o mănăstire. El a plecat la Tismana, unde a ridicat o mănăstire, dar înainte de plecare, a blestemat apa de la Ponoare. A spus să fie fără pești și să o înghită pământul.

Mănăstirea Tismana este o vatră de cultură românească. Se spune că, Sfântul Nicodim a căutat zeci de ani locul unde a fost construită Mănăstirea Tismana.


Pe o stâncă din apropierea mănăstirii poate fi observată o pictură arhaică care a fost executată cu o tehnică necunoscută. Este vorba despre un șarpe uriaș pe care se spune că l-a împietrit Sfântul Nicodim.

Lângă mănăstire se află o grotă unde Sfântul Nicodim s-a recules trei zile. În cea de a treia noapte, s-a pogorât o lumină și glasul lui Dumnezeu i-a spus că acela este locul unde trebuie să construiască o mănăstire.

Nicodim a fost sfeştenic devotat al domnitorului Mircea cel Bătrân care a făcut donații pentru mănăstire. Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească.

Lângă mănăstire există o peșteră unde timp de trei ani de zile a fost ascuns tezaurul României și o parte din aurul Poloniei.
În anul 1944, a fost decis ca aurul României să fie transportat în peștera de lângă mănăstire. Operațiunea s-a numit Neptun. În ciuda căutărilor, rușii nu au descoperit ascunzătoarea.

Legenda spune că mănăstirea a fost construită din lemn de tis, un conifer cu lemn tare, roșietic, de la care provine și numele mănăstirii.

Mănăstirea Tismana a fost construită și pentru faptul de a opri ascensiunea catolicismului ungar în Țara Românească, Sfântul Nicodim a construit înainte de această mănăstire o alta la Vodița. Sfântul știa că misiunea vieții sale, așa cum îi spusese

Dumnezeu, era să construiască o mănăstire lângă cascade, acolo unde Dumnezeu îi arătase locul. Așa a început activitatea sa misionară și de căutare a locului pe care Creatorul îl desemnase. Mulți ani a mers prin munții Olteniei, până a găsit locul care să fie lângă o peșteră și o cascadă.

În una din nopți, aflându-se în casa unui oltean, a fost trezit de țipetele unui copil, pe care tatăl îl bătea pentru că pierduse porcii în munți. Copilul susținea că a lăsat porcii într-o zonă numită la cascade. Nicodim, împreună cu băiatul, pornesc în căutarea porcilor. După mai multe ore de mers, ajung în celebrul loc care era identic cu cel pe care Dumnezeu i-l descrisese.

MĂNĂSTIREA-TISMANA MĂNĂSTIREA TISMANA, LEAGĂNUL ORTODOXIEI ROMÂNEȘTI

Pe piatra din apropierea cascadei, Nicodim pietrifică șarpele printr-o rugăciune. Șarpele întruchipa geniul răului, element al peșterilor cabirice și mitraice. Șarpele lua parte la jertfele care se făceau. Nicodim curăță locul, îl face să devină curat, după care începe construcția mănăstirii.”[1]

SURSE

  1. http://www.efemeride.ro/manastirea-tismana-leaganul-ortodoxiei-romanesti
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...