Inteligența plantelor este dovedită de știință

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Oamenii de stiinta au descoperit ca plantele sunt mai inteligente decat se credea pana acum. Spre deosebire de oameni, plantele fac calcule aritmetice complexe in fiecare zi, pentru a evita infometarea.

Cercetatorii de la institutul britanic John Innes Centre, care se concentreaza pe plante si microbiologie, au descoperit ca plantele trebuie sa faca operatii artimetice complexe pentru calcula cantitatea de mancare de care au nevoie pentru a face fata noptii, scrie Christian Science Monitor.


„Acesta este primul exemplu concret dintr-un proces biologic fundamental ce cuprinde un asemenea calcul aritmetic sofisticat”, a explicat un expert in matematica al JIC, Martin Howard.

Noul studiu, publicat in revista eLife, relateaza ca mecanismele din frunzele plantelor estimeaza dimensiunea depozitelor de amidon ale plantei si durata de timp pana la rasaritul soarelui, cand energia este din nou disponibila. In lumina soarelui, plantele utilizeaza energia solara pentru a converti dioxidul de carbon si apa in zaharuri si amidon.


Pe baza acestor informatii, frunzele plantei isi modifica rata consumului de amidon pentru a evita infometarea inainte de rasaritul soarelui, dar in acelasi timp cu grija pentru a nu irosi sau a consuma prea mult amidon. La sfarsitul noptii, plantele isi propun sa utilizeze 95% din amidon.

Calculele precise efectuate de plante iau in considerare variatiile in ceea ce priveste durata zilei si dimensiunea depozitelor de amidon.

„Calculele sunt atat de precise incat plantele evita infometarea si folosesc eficient hrana. Daca depozitul de amidon este utilizat prea rapid, plantele vor fi infometate si vor inceta sa mai creasca pe timpul noptii. Daca depozitul este utilizat prea incet, o parte din el se va irosi”, explica expertul JIC in biologie metabolica, Alison Smith.

Oamenii de stiinta cred ca studierea in continuare a felului in care plantele isi regleaza consumul de amidon poate oferi indicii cu privire la tehnici agricole mai productive.

„Capacitatea de a face calcule aritmetice este vitala pentru cresterea si productivitatea plantei. Daca intelegem cum continua sa creasca plantele in intuneric vom putea dezlega noi moduri de a spori recoltele”, mai spune Smith.

Plantele comunica intre ele

Cercetatorii englezi au descoperit modul prin care plantele „vorbesc”, relatează Daily Mail.

 

Două culturi de varză au comunicat între ele, mesajul transmis între legume fiind acela de a se proteja. Acest lucru a fost posibil prin producerea unei substanţe chimice toxice, pe frunzele varzei, acestea având rolul de a se apăra de prădători, respectiv de omizi.

 

Este pentru  prima dată când un astfel de proces a fost surprins pe camera foto. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că există posibilitatea ca plantele să comunice unele cu altele printr-un „limbaj invizibil, despre care nu se ştie nimic”.

Profesorul Stewart, care a vizionat experimentul la Universitatea Exeter, a declarat că “toxina eliminată a determinat o schimbare în activitatea biologică a plantelor. Mesajul detectat a avut rolul de a proteja plantele. Este fascinant să realizăm că ar putea exista o pălăvrăgeală constantă între plante diferite, ele comunică  printr-un limbaj ascuns. Este ca şi cum ar avea un fel de inteligenţă”.Profesorul Nick Smirnoff, care a condus lucrarea, a declarat: “Am reuşit să demonstrăm vizual cum gazul emis de plante a avut rolul de protecţie. Cu ajutorul acestui gaz, frunzele s-au alertat”.”[2]

Este adevarat, plantele gandesc, au memorie si pot vedea si auzi ceea ce este in mediul exterior. Pot simti daca omul din preajma lor le doreste raul sau binele, inainte ca omul sa intre la fapte. De aici putem spune despre anumite credinte adanc inradacinate ale anumitor popoare care au avut o alta viziune asupra naturii si in special a plantelor. Oamenii pot vorbi cu plantele pentru a crea in final un fel de simbioza. Plantele sunt auzite de catre oameni, iar oamenii pot lua aminte la sfaturile pe care plantele le ofera. Nu spun ca este esential ca un om sa vorbeasca cu o planta mental asa cum se poate intampla prin chaneling dar plantele au mesajele lor afisate asupra lor pe care un ochi ager omenesc le poate observa afisate de catre plante.

Plantele carnivore – o dovada a inteligentei!

Cercetatorii englezi au descoperit modul prin care plantele „vorbesc”, relatează Daily Mail. Două culturi de varză au comunicat între ele, mesajul transmis între legume fiind acela de a se proteja. Acest lucru a fost posibil prin producerea unei substanţe chimice toxice, pe frunzele varzei, acestea având rolul de a se apăra de prădători, respectiv de omizi.

Este pentru prima dată când un astfel de proces a fost surprins pe camera foto. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că există posibilitatea ca plantele să comunice unele cu altele printr-un „limbaj invizibil, despre care nu se ştie nimic”.

Profesorul Stewart, care a vizionat experimentul la Universitatea Exeter, a declarat că “toxina eliminată a determinat o schimbare în activitatea biologică a plantelor. Mesajul detectat a avut rolul de a proteja plantele. Este fascinant să realizăm că ar putea exista o pălăvrăgeală constantă între plante diferite, ele comunică printr-un limbaj ascuns. Este ca şi cum ar avea un fel de inteligenţă”.Profesorul Nick Smirnoff, care a condus lucrarea, a declarat: “Am reuşit să demonstrăm vizual cum gazul emis de plante a avut rolul de protecţie. Cu ajutorul acestui gaz, frunzele s-au alertat”.”[2]

Este adevarat, plantele gandesc, au memorie si pot vedea si auzi ceea ce este in mediul exterior. Pot simti daca omul din preajma lor le doreste raul sau binele, inainte ca omul sa intre la fapte. De aici putem spune despre anumite credinte adanc inradacinate ale anumitor popoare care au avut o alta viziune asupra naturii si in special a plantelor.

Oamenii pot vorbi cu plantele pentru a crea in final un fel de simbioza. Plantele sunt auzite de catre oameni, iar oamenii pot lua aminte la sfaturile pe care plantele le ofera. Nu spun ca este esential ca un om sa vorbeasca cu o planta mental asa cum se poate intampla prin chaneling dar plantele au mesajele lor afisate asupra lor pe care un ochi ager omenesc le poate observa afisate de catre plante.

Plantele carnivore – o dovada a inteligentei!
Au plantele inteligenţă?

E neîndoielnic că percep informaţii din mediu, pe care le integrează şi de care se servesc pentru a-şi regla existenţa, aceste tulburătoare făpturi vegetale, atât de complicate în înşelătoarea lor simplitate. Se îndreaptă spre lumină, cresc în sus şi nu în jos – cele mai multe dintre ele – iar unele au chiar „puteri speciale” care le ajută să îşi detecteze gazdele – cele parazite – ori prăzile – cele carnivore.

Unele se feresc de atingeri, strângându-şi frunzele la orice contact sau reacţionând agresiv şi eficient, cu mii de ace microscopice ce administrează tot atâtea micro-injecţii veninoase. Şi toate trăiesc după un tipar desăvârşit programat, percepând trecerea vremii, schimbările de temperatură, cine ştie ce misterioase ritmuri cosmice care le guvernează vieţuirea. Înseamnă asta inteligenţă? Putem vorbi despre o viaţă cognitivă a plantelor, despre felul în care îşi înţeleg ele existenţa, despre modul în care îşi conduc viaţa? Ce spun oamenii de ştiinţă despre acest subiect?

Când e vorba despre oameni, adunăm sub acoperişul larg al noţiunii de inteligenţă o mulţime de capacităţi: gândire abstractă, comunicare, înţelegerea a ceea ce se întâmplă în jur, capacitatea de a raţiona, de a învăţa, inclusiv de a învăţa din experienţă (una dintre cele mai importante abilităţi umane), planificarea şi capacitatea de a rezolva problemele.

Dacă definim astfel inteligenţa, atunci putem vorbi, se întreabă oamenii de ştiinţă, despre inteligenţa plantelor? Ce ar însemna inteligenţa unei forme de viaţă vegetale? Capacitatea ei de a percepe ceea ce o înconjoară şi de a se adapta, de a-şi modifica organismul – morfologic şi funcţional – în mod corespunzător.

071126_cartoonwilson_1_a12920_p465

Au plantele inteligenţă?

Oricât de straniu ar suna, plantele chiar sunt în stare să facă unele dintre cele înşirate mai sus. Dacă nu gândesc abstract – ceea ce rămâne de demonstrat – în schimb sunt în stare, au arătat experimentele, să comunice şi să rezolve probleme. În ciuda faptului că nu au creier şi reţea neuronală, sunt capabile să-şi ajusteze comportamentul în funcţie de condiţiile de trai (pe care le percep şi le evaluează foarte corect) şi comunică eficient unele cu altele, prin semnale chimice (substanţe volatile eliberate în mediu), poate şi prin semnale electromagnetice sau pe alte căi misterioase.

Au plantele inteligenţă?

Fascinaţi de aceste puteri ale creaturilor vegetale, puteri încă foarte puţin studiate, faţă de volumul imens de studii întreprinse pe animale, de pildă, câţiva oamenii de ştiinţă au lansat chiar expresia neurobiologia plantelor, pentru a denumi domeniul de cercetare în care sunt studiate acele aspecte ale fiziologiei vegetale ce par similare proceselor neurobiologice întâlnite la animale.

Studiind comportamentul plantelor, comunicarea în lumea vegetală şi altele, specialiştii acestui domeniu de graniţă – încă foarte controversat, criticat de o parte importantă a comunităţii ştiinţifice – încearcă să integreze într-o viziune unitară şi corentă datele genetice/ biochimice/moleculare şi particularităţile fiziologiei şi ale dezvoltării organismelor vegetale.

Plantele sunt, în viziunea, acestor oameni de ştiinţă, organisme la fel de complexe şi sofisticate, în ceea ce priveşte comportamentul, ca şi organismele animale; atâta doar că, la plante, complexitatea acestor răspunsuri este mai puţin evidentă din cauza vitezei cu care se desfăşoară, mult mai mică decât în cazul animalelor.

Faptul că totul se desfăşoară extrem de lent, comparativ cu viteza reacţiilor organismelor animale, a dus la această viziune eronată asupra creaturilor vegetale, ca fiind cumva fiinţe pasive, ce mai degrabă suportă schimbările din jur decât să le abordeze adaptându-se activ la ele. Dar întrega evoluţie a regnului vegetal demonstrează că, departe de a fi pasive, plantele se comportă, dimpotrivă, uimitor de activ în raport cu schimbările: le percep, le evaluează, li se adaptează. Totul, însă, în chip extrem de lent şi discret.

Între temele principale asupra cărora s-au aplecat cei ce lucrează în acest domeniu se numără comportamentul adaptativ şi electrofiziologia plantelor. Comportamentul adaptativ este definit de specialişti ca fiind acel comportament care contribuie, în mod direct sau indirect, la supravieţuirea sau succesul reproductiv al unui organism viu, al unui individ – plantă, animal, ciupercă, bacterie, ce-o fi el.

Plantele răspund la stimuli din mediu prin mişcări sau prin modificări morfologice; îşi dirijează şi coordonează dezvoltarea prin semnale hormonale; concurează unele cu altele pentru resurse şi, în cadrul acestei competiţii comunică unele cu celelalte, ba chiar au un comportament teritorial.

Sunt capabile să facă evaluări ale condiţiilor exterioare şi, utilizând un procedeu din categoria analizei cost-beneficii, să programeze şi să desfăşoare acţiuni strict coordonate pentru a atenua şi controla factorii de stres din mediul ambiant. Mai mult decât atât, cercetări realizate în anii 2000 au arătat că plantele sunt înzestrate cu o memorie care le ajută, efectiv, să înveţe din experienţele trecutului.

După unii autori, plantele sunt dotate şi o o capacitate de recunoaştere a sinelui, de diferenţiere de alţi indivizi vegetali. Cât despre electrofiziologie, acesta porneşte de la observaţia că, la plante, celulele sunt electro-senzitive şi răspund prin semnale electrice (potenţiale de acţiune) unor stimuli din mediu.

Aceste reacţii pot fi considerate răspunsuri comportamentale ale plantelor la solicitările de ordin ambiental (parametrii mediului de trai), comunicaţional ş. a.; ele influenţează procese vitale din viaţa plantei, precum respiraţia, fotosinteza, înflorirea, mişcările diferitelor organe vegetale, reacţiile la lezarea ţesuturilor…

Toate acestea nu demonstrează, oare, că plantele sunt vieţuitoare inteligente, că au un fel de viaţă neuropsihică şi că aceasta merită studiată de către o ştiinţă specializată, cu concepte şi metode proprii? Aşa consideră susţinătorii neurobiologiei plantelor, care au înfiinţat, în anul 2005, şi o asociaţie ştiinţifică dedicată acestui domeniu de frontieră: Societatea pentru Neurobiologia Plantelor.

Alţii însă protestează: neurobiologia plantelor este un termen care creează confuzii, o expresie nepotrivită cu realitatea biologice a lumii vegetale, aşa cum o cunoaştem azi.

Dovezi concrete ale inteligentei. Plantele rectioneaza la emotiile oamenilor din jur

Despre puterea cuvintelor “te iubesc” si “multumesc” stim cu totii, cel putin multi dintre noi am citit si stim teorie multa. Multe studii si carti de dezvoltare personala si spirituala ne arata ca aceste cuvinte magice au un efect extraordinar asupra formei de viata care sunt atinse de ele: oameni, animale, flori dar si spatii in care traim, lucram, locuim.

Dr Masatu Emoto dovedeste la randu-i ce efecte au aceste cuvinte asupra apei si moleculelor sale, in cartea “Miracolul apei” de la editura Divin.ro.

Acest articol nu isi propune sa inmulteasca teoria pe acest subiect ci sa prezinte un rezultat practic, un experiment simplu, realizat pe durata a 10 zile, asupra a 10 boabe de fasole puse la incoltit in conditii egale de lumina, apa si adancime in pamant.

Rezultatul obtinut confirma puterea incredibila pe care o au cuvintele pozitive, cuvintele “te iubesc”, “am incredere in tine”, “cred in tine ca vei creste mare, sanatoasa, frumoasa”.

Ele o au asupra oricarui om, in mod cu totul special asupra formelor de viata aflate in crestere, cum sunt copiii, animalutele, plantele, care le absorb cu nesat precum este apa absorbita de o planta insetata.

Este imperios necesar ca orice parinte sa fie constient de forta si efectul cuvintelor sale rostite asupra cresterii fizice si emotionale a copiilor sai.

Este vital sa intelegem ca celulele noastre se dezvolta armonios si sanatos daca primesc ingredientele benefice si nu se dezvolta bine daca sunt supuse indiferentei sau cuvintelor si sentimentelor negative.

A te iubi pe tine insati este forma suprema de a-ti asigura viata armonioasa pe pamant.

A rosti copilului tau cat mai des ca il iubesti, crezi in el, ca il sustii indiferent de provocarile prin care viata il trece, este unul din cele mai frumoase daruri pe care i le poti face zilnic. A sta departe de cuvintele si sentimentele negative adresate copilului tau este deja ceva obligatoriu de facut.

In ce a constat experimentul:

10 boabe de fasole obisnuita au fost puse intr-un suport de plastic pentru oua, in conditii egale ca adancime in pamant, ca udare si acces la lumina naturala. Asadar, conditiile fizice au fost egale, asa cum avem cu totii conditii fizice egale pentru trai: lumina soarelui, aer, apa, hrana de baza.

In fiecare zi, de cateva ori pe zi, atentia a fost indreptata, ca energie, sentimente si vorbe, doar catre 6 boabe de fasole, cele din partea dreapta (stanga suportului). Lor li s-a spus “te iubesc”, “cred in tine”, “iti multumesc ca existi”, iar cuvintele au fost insotite de o stare de iubire si de drag autentic si de incredere ca ele simt ceea ce primesc.

Celelalte 4 boabe de fasole din partea stanga (dreapta suportului) au fost tratate cu indiferenta pe toata durata experimentului: nu au fost privite, nu li s-au spus cuvinte de iubire, nu li s-a transmis afectiune si incredere, ci doar au fost udate la fel ca celelalte.

Ce s-a intamplat:

Dupa primele zile, prima boaba de fasole care a incoltit a fost una din cele 6. Dupa alte 2 zile, au urmat alte doua boabe din cele 6 iubite si ingrijite.

Dupa primele 4 zile, dintre cele 4 neiubite nu a iesit nimic la acel moment.

fasole start

In urmatoarele 6 zile ale experimentului, atentia a fost concentrata pe doua din cele care deja au dat din zona iubita, incurajandu-le sa creasca inalte si viguroase, asigurandu-le cu “cred in tine, am incredere ca vei creste inalta, sanatoasa, viguroasa”. Cele neiubite au continuat sa nu primeasca atentie, cuvinte si afectiune. Dintre ele, doua au reusit sa incolteasca, insa si-au oprit evolutia intr-un stadiu incipient, ramanand pitic firul incoltit.

La capatul celor 10 zile de experiment, rezultatul este:

fasole

Din cele 4 boabe de fasole neiubite, doua au incoltit dupa 6 zile insa nu s-au putut dezvolta.

fasole
Din cele 6 boabe de fasole iubite care au primit constant atentie pozitiva, incurajari, afectiune, mangaiere, 4 au incoltit si s-au inaltat. Din acestea 4, doua din ele care au fost constant incurajate sa se inalte si sa creasca viguros, chiar au devenit cele mai inalte dintre toate boabele de fasole.
fasole
Daca au reactionat astfel timp de 10 zile niste boabe de fasole, ganditi-va cum reactioneaza celulele corpului fiecaruia dintre noi si ale copiilor nostri, la cuvintele, atitudinea, sentimentele pozitive sau negative indreptate asupra lor ani de zile la rand.

SURSE

  1. http://www.ziare.com/magazin/studii/de-ce-plantele-sunt-mai-inteligente-decat-oamenii-1242830
  2. http://www.financiarul.ro/2012/02/06/printul-charles-are-dreptate-plantele-chiar-pot-comunica-intre-ele/
  3. http://www.descopera.ro/stiinta/9859372-au-plantele-inteligenta
  4. http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/experiment-fasolea-iubita-cum-a-crescut-fasolea-careia-i-s-a-spus-zilnic-te-iubesc-si-cred-in-tine-foto/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...