Indicatiile terapeutice ale uleiului de menta

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Uleiul de menta se extrage prin distilare cu abur, din planta proaspata sau uscate partial. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul, care poate ajunge pana la 70%. Compozitia chimica a uleiului volatil depinde de provenienta. Frunzele contin 1-2 %, iar partile aeriene doar 0,3-0,5 % ulei volatil. In frunze mai sunt prezenti tanini, acizi organici, vitamina A, C, D, PP, saruri minerale in special calciu si potasiu, substante antibiotice si altele.

Menta este cunoscuta prin calitatile sale deosebite, care o recomanda in special in profilaxia si terapia naturista a bolilor digestive, respiratorii si circulatorii. Uleiul esential de menta se remarca, in primul rand, prin efectul tonic, bactericid, fungicid, analgezic, antiinflamator, de stimulare a circulatiei periferice, iar prin frectii combate durerile musculare si scade febra.


Mentolul are efect antispastic, antiseptic, carminativ (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) si colagog (stimuleaza evacuarea bilei in duoden), efect antiinflamator asupra sinusurilor si efect vasodilatator la nivelul mucoasei nazale.

Actiunea farmaco-dinamica se manifesta in special printr-o usoara anestezie a mucoasei gastrice datorita mentolului ce explica actiunea antiemetica, se manifesta apoi prin stimularea functiei si secretiei biliare si hepatice, actionand astfel coleretic-colagog si prin actiunea antifermentativa si dezinfectanta benefica in cazul colitei fermentative.


Astfel, menta este un adjuvant in tulburarile hepatice si digestive datorita secretiei gastrice si biliare, combate colicele hepatice, spasmele pilorice si gastrointestinale, colita spastica si de fermentatie intestinala, infectiile gastrointestinale, greata, voma, aerofagia, digestia lenesa, balonarile abdominale, diareea cronica, dizenteria si indigestia, curata intestinele, avand efecte benefice in caz de intoxicatii si oxiuraza.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/indicatiile-terapeutice-ale-uleiului-de-menta-13315
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...