Indicatiile terapeutice ale smochinului

Distribuie!by “Denumire stiintifica: Ficus carica. Smochinul este un arbust mediteranean foarte apreciat pentru fructele sale. Face parte din familia moraceelor. Apare si in flora din Romania, indeosebi in zonele cu influenta mediteraneana. Inaltimea maxima a smochinului oscileaza in jurul a cinci metri. Frunzele smochinului, deosebit de puternice, carnoase si cu un miros […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Denumire stiintifica: Ficus carica.

Smochinul este un arbust mediteranean foarte apreciat pentru fructele sale. Face parte din familia moraceelor. Apare si in flora din Romania, indeosebi in zonele cu influenta mediteraneana. Inaltimea maxima a smochinului oscileaza in jurul a cinci metri. Frunzele smochinului, deosebit de puternice, carnoase si cu un miros specific, placut, sunt mari, cu o forma palmat-lobata.


Smochinul are flori femele si flori mascule grupate, flori ce formeaza o inflorescenta adapostita intr-un receptacul floral. Acest receptacul se va transforma in smochina. Pentru cure, pentru hranire curenta, pentru aplicatii medicinale se folosesc smochinele bine coapte, care se consuma ca atare sau sub forma de sirop, decoct, macerat. Exista si aplicatii medicinale in care nu se folosesc fructele, ci frunzele si latexul de smochin.

Substante active importante: saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C si PP, proteine, glucide (intre 15 si 18%). Printre cei mai importanti compusi din smochina – o enzima asemanatoare cu sucul pancreatic. Smochina are o valoare calorica ridicata – 250 calorii la 100 g fructe uscate. Exista chiar si o smochina medicinala, culoarea ei fiind un albastru spre violet.


Indicatii terapeutice
Smochina este tonica, reconfortanta, mineralizanta, reconstitutiva, fiind indicata celor care fac efort fizic si psihic, celor cu un consum mare de energie, anemicilor, convalescentilor, copiilor. Smochinele au proprietatea de a relaxa si de a deschide caile respiratorii (sunt utile in bronsite, laringite, traheite).

Sunt, totodata, indicate in optimizarea traficului digestiv, fiind si un bun pansament pentru peretii stomacali si intestinali. Smochinele sunt cunoscute, de asemenea, si ca antibactericid si antiinflamator, reducand chiar si unele inflamatii interne, cum ar fi cele de pe caile urinare.

Se stie ca smochinele pot fi utilizate si pentru combaterea unor afectiuni dermatologice – de pilda, arsurile si negii – a gingivitelor, stomatitelor, amigdalitelor. Mai nou, smochinele sunt consumate si cu scopul de a asigura o mai buna circulatiei a sangelui, prevenindu-se astfel un accident vascular. Tot pentru reglarea circulatiei sangelui se folosesc si frunzele de smochin, din care se face infuzie.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/indicatiile-terapeutice-ale-smochinului-7909
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro