Gutuia – ”doctorul” care tratează zeci de afecțiuni

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Toamna, riscul de viroze este crescut şi, de aceea, specialiştii ne recomandă o cură cu gutui care să ne fortifice sistemul imunitar, datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitamine (B1, B2, B6, C, E, PP), precum şi minerale (potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg).


Gutuia are numeroase proprietăţi terapeutice incontestabile, iar printre acestea se remarcă și efectele antiinflamatoare, astringente, emoliente, digestive, tonice şi expectorante. În studiul ” Sănătatea de fiecare zi” , Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor pectice din fruct este remarcabilă : reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. Datorită concentrației semnificative de potasiu, gutuia scade presiunea vasculară. Vitamina C prezentă în sucul de gutui este un leac dovedit pentru infecțiile de sezon ( răceală și gripă), dar încetineşte și evoluţia microelementelor care favorizează hepatita. Numeroasele studii au scos la iveală faptul că pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii, tittrează Click.

Nu aruncați semințele gutuilor!


Este un lucru dovedit că semințele gutuilor au efecte expectorante şi calmante în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita și tuberculoza (în stadiul incipient). De aceea, adunați semințele de la gutuile consumate și nu le aruncați! În cazul tusei, urmată de expectorația de sânge, adăugați semințele de gutui într-o salată de fructe sau într-o budincă de orez și veți constata efectul incontestabil al semințelor asupra stării voastre de sănătate.

Gutuia stimulează pofta de mâncare

De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Acestea se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Îmbunătăţeşte starea de spirit

Aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar de suc, înainte de masă, vreme de 30 de zile.

Gutuia este un tonic pentru ficat

descopera-cel-mai-romantic-fruct-al-toamnei-in-3-retete-aromate-cu-gutui_size1

Substanţele active conţinute de gutui sunt tonice pentru ficat. În acelaşi timp, dieta cu gutui stimulează activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor substanţe active antivirale care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip : A, B sau C.

Protejează colonul iritabil

Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoare. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere). Remediul acesta simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.”[1]

SURSE

  1. http://www.napocanews.ro/2016/11/gutuia-doctorul-care-trateaza-zeci-de-afectiuni.html
  2. Foto: napocanews.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...