Este dovedit: cancerul se răspândește mai repede la persoanele stresate

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Este dovedit: cancerul sa raspandeste mai repede la persoanele stresate

Oamenii de stiinta banuiau de multa vreme ca exista o corelatie între stres si aparita multor forme de cancer – printre care cancerul de prostata si cel de san – dar mecanismul acestei legaturi era necunoscut. Acum, lucrurile încep sa se clarifice: s-a constatat ca stresul favorizeaza într-adevar cancerul, prin activarea unei genecare permite bolii sa se raspandeasca în organism.


Descoperirea – pe care cercetatorii au calificat-o drept „neasteptata” – ar putea duce la obtinerea unor medicamente care sa tinteasca în mod specific o anumita proteina si sa opreasca astfel raspandirea tumorilor la alte organe.

Cercetatorii de la Ohio State University afirma ca propriul nostru organism ajuta cancerul sa se raspandeasca, activand o gena importanta numita ATF3, (ce joasca rolul unui fel de „comutator central”), gena care se activeaza ca raspuns la stres, în toate tipurile de celule din organism.


Plantele care cresc rezistenta organismului la stres

În mod obisnuit, celulele normale sau cele din tumorile benigne sufera o moarte celulara programata – un proces biologic normal – în cazul în care sunt afectate în mod ireparabil. Însa celulele canceroase reusesc cumva sa faca celulele imunitare care se acumuleaza la locul tumorii sa exprime gena ATF3 care, printr-un mecanism înca insuficient cunoscut, stimuleaza celule imunitare sa se comporte aberant si sa permita celulelor canceroase sa „evadeze” si sa ajunga si în alte locuri din organism. Cu alte cuvinte, activarea acestei gene stimuleaza metastazarea eficienta a cancerului.

Studiile cercetatrilor de la Ohio State University au aratat ca exprimarea genei ATF3 în celulele imunitare a înrautatit evolutia bolii la 300 de paciente cu cancer mamar.

Apoi, experimente pe soareci de laborator cu acelasi tip de cancer au aratat ca, la soarecii carora le lipsea aceasta gena, raspandirea celulelor canceroase de la glanda mamara la plamani era mai putin rapida, comparativ cu soarecii la care se exprima gena ATF3.

Ce probleme de sanatate sunt cauzate de stres

Stresul poate ajuta cancerul sa se metastazeze
Atunci cand corpul este în echilibru, problema nu este atat de mare, dar, cand organismul este stresat, acest lucru produce modificari în functionarea sistemului imunitar, iar sistemul imunitar este „o sabie cu doua taisuri”, a explicat prof. Tsonwin Hai, conducatorul studiului.

Cercetari viitoare vor ajuta la întelegerea mai aprofundata a fenomenului si ar putea conduce, într-o zi, la obtinerea unui medicament care sa modifice functia acestei gene, astfel încat sa împiedice metastazarea tumorilor.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/este-dovedit-cancerul-sa-raspandeste-mai-repede-la-persoanele-stresate-74351
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...