Cum sa-ti ajuti organismul sa se vindece dupa o fractura

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„In perioada de vara multe persoane practica diferite sporturi si se expun mai mult accidentarii si aparitiei unei fracturi ce necesita oimobilizare sau cateodata chiar si operatie.

Sunt anumite lucruri care ne pot ajuta sa grabim procesul de vindecare, explica pentru ziare.com medicul ortoped Tarek Nazer. Cele mai frecvente fracturi apar la oasele gleznei si ale antebratului in cazul tinerilor si cele de sold in cazul varstnicilor.


Din pacate, procesul de vindecare este unul lung, iar pacientii, in general, sunt nerabdatori sa se faca bine, insa timpul de vindecare variaza intre 6 si 16 saptamani, in functie de tipul fracturii si de osul fracturat. Varsta, starea generala de sanatate si fluxul sanguin de la nivelul fracturii pot influenta vindecarea, dar sunt cativa factori care pot ajuta in grabirea procesului de vindecare:

1. Oprirea fumatului – nu este usor si multe persoane nici nu-si doresc acest lucru, insa fumatul are un efect negativ in procesul de vindecare a osului. Studiile arata ca cei care fumeaza 10 tigari pe zi pot avea intarziere in vindecare cu 10-20% fata de o persoana nefumatoare, de aceea, este recomandata cel putin reducerea numarului de tigari fumate pe zi macar in perioada vindecarii.


2. Dieta echilibrata – vindecarea osului si formarea calusului au nevoie de minerale si vitamine. Nu este neaparat o nevoie de un supliment alimentar pentru a grabi procesul de vindecare, ci doar de o dieta bogata in vitamine si minerale.

3. Calciul este esential pentru formarea calusului. De aceea, este important sa aflam daca avem carenta de calciu, iar daca exista, sa o tratam pentru a grabi procesul de vindecare a osului.

Atentie la banalele dureri articulare! Pot anunta o boala extrem de grava

4. Respectarea planului de tratament, indiferent daca este o imobilizare cu atela, aparat gipsat sau orteza. Trebuie intotdeauna sa respectam indicatiile medicului pentru a obtine cele mai bune rezultate. Daca scoateti gipsul sau orteza inainte de perioada recomandata de catre medicul ortoped, puteti risca aparitia unei noi fracturi sau intarzierea procesului de vindecare si aparitia pseudo-artrozei.

5. Intrebati medicul de alte metode de tratament posibile. In unele cazuri exista mai multe tipuri de imobilizari pe care le putem aplica si nu intotdeauna medicul le explica pe toate, de aceea, mereu este important sa aflati daca aveti si alte optiuni, cum ar fi sa purtati orteza in loc de gips.

6. In final exista metode alternative care ajuta la grabirea procesului de vindecare a osului prin diferite tehnici. De exemplu, injectarea de PRP sau Bone Marrow in zona fracturii, stimularea prin hiperbara ce asigura un flux sanguin mai mare, prin magnetoterapie sau ultrasunete, dar este important sa nu faceti nimic fara recomandarea medicului. Aceste metode sunt valabile numai in anumite situatii.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate„[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/cum-sa-ti-ajuti-organismul-sa-se-vindece-dupa-o-fractura-74192
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...