Cum ne ajuta fiecare soi de ceapa in parte

by “Ceapa este una din cele mai importante legume, are gust picant, iute si ofera un gust deosebit preparatelor culinare. Sunt mai multe soiuri de ceapa si anume: alba, galbena, rosie, verde si arpagic. Principalele vitamine din ceapa sunt A, B, C si E, iar mineralele esentiale pentru sanatatea organismului din ceapa sunt magneziul, calciul, fosforul, fierul […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Ceapa este una din cele mai importante legume, are gust picant, iute si ofera un gust deosebit preparatelor culinare. Sunt mai multe soiuri de ceapa si anume: alba, galbena, rosie, verde si arpagic.

Principalele vitamine din ceapa sunt A, B, C si E, iar mineralele esentiale pentru sanatatea organismului din ceapa sunt magneziul, calciul, fosforul, fierul si zincul.

Proprietati medicinale si efecte terapeutice oferite de aceasta leguma:

Ceapa trebuie consumata cruda deoarece poate ajuta în combaterea tuberculozei, bacteriilor infectioase, cistitei si altor infectii ale tractului urinar prin faptul ca are o excelenta calitate medicinala de a fi un medicament natural puternic antiseptic. Ceapa poate ajuta si în prevenirea infectiilor cu Salmonela si E.coli.
Ceapa scade nivelul de colesterol din sange ceea ce este foarte important pentru sanatatea omului deoarece reduce riscul de îmbolnavire, de a suferi de boli de inima si de infarct miocardic.
Ceapa cruda are proprietati diuretice si astfel poate fi o leguma excelenta pentru a preveni retentia de lichide în organism.
Ceapa ajuta la purificarea si subtierea sangelui si la detoxifierea organismului.
Ceapa scade tensiunea arteriala si ajuta în dizolvarea cheagurilor de sange.
Ceapa scade riscul de guta, artrita si pietre la rinichi, amelioreaza durerile reumatice.
Cu ajutorul acestei legume se poate elimina starea de epuizare, anemie si oboseala. Contine minerale si vitamine importante pentru sanatatea organismului uman.
Sucul din ceapa este indicat pentru ameliorarea durerilor de gat deoarece are efect decongestionant pentru caile respiratorii. Acest preparat naturist ajuta si în tratamentul sinuzitei, racelii, faringitei si rinitei.

Cum folosesti ceapa pentru a stimula regenerarea parului 

Ceapa alba are un aspect neted si gustul putin iute si chiar dulceag. Are numeroase vitamine si substante nutritive, dar trebuie consumata imediat ce a fost taiata deoarece potrivit specialistilor acest soi de ceapa îsi pierde o parte din nutrienti daca nu este comsumata la timp. Un alt aspect legat de acest soi de ceapa (care probabil este cunoscut de gradinari) este acela ca nu rezista mult timp, de aceea nu trebuie stocata prea multe luni pentru ca putrezeste, se deterioreaza. Ceapa alba contine vitamine B, C, E si PP, dar si minerale: magneziu, calciu, sodiu, cupru, bor, iod, fier, sulf, fosfor, potasiu si zinc. Are uleiuri esentiale, substante flavonoide, care sunt benefice sanatatii organismului. Este eficienta în tratamentul unor boli (artrita, reumatism, dureri de articulatii), poate îmbunatati functia tranctului intestinal, are proprietati antibiotice, combate raceala, ajuta în tratametul abceselor, întepaturi de insecte (tantari, albine, furnici), furunculelor si bataturi.

Ceapa galbena poate fi cumparata din aproape orice magazin alimentar, este cea mai folosita în preparatele culinare. Are numeroase minerale si vitamine si proprietati foarte bune pentru organism (de care aminteam mai sus).

Ceapa rosie este foarte gustoasa si excelenta pentru a fi folosita în bucatarie în diferite preparate culinare. Are gustul dulce, nu foarte iute si aroma oarecum diferita comparativ cu celelalte soiuri de ceapa. Culoarea rosie sau putin violet arata ca are antioxidanti si îndeosebi antociani care sunt eficienti organismului: combat infectiile antibacteriene, inflamatiile, atacul nociv al radicalilor liberi, încetinesc îmbatranirea prematura a organismului, combat gripa si raceala, ajuta în prevenirea bolilor de nervi, a cancerului si a diabetului zaharat (mai ales ca are si crom care scade nivelul de zahar din sange). Cercetatorii spun despre acest soi de ceapa ca are o cantitate mai mare de polifenoli, substante flavonoide si de antioxidanti comparativ cu ceapa galbena, care este atat de populara. Aceasta ceapa nu trebuie decojita decat atat cat este neaparat necesar, deoarece pierde prin acest proces din continutul de quercitina si antociani. Ceapa rosie are efect analgezic, antiinflamator si antiseptic, purifica aerul din camera, ajuta în tratamentul tusei, calmeaza starile de nervi si atacurile de panica, durerile de cap, durerile reumatice si de articulatii, amelioreaza inflamatiile si simptomele de guta. Ceapa rosie scade nivelul de colesterol din sange, astfel combate riscul de accident vascular cerebral si atac de inima.

Ceapa verde ne ofera sanatate si longevitate. Contine vitamina C, D, E si K, si minerale esentiale pentru organism: magneziu, fosfor, zinc, seleniu, calciu, potasiu, fier, mangan, cupru si sodiu. Este putin dulce si foarte utila pentru mentinerea sanatatii. Ajuta în combaterea starilor de ameteala, epuizare si oboseala, a carentei de vitamine si minerale, în prevenirea infectiilor virale, dizolvarea cheagurilor de sange si consolidarea vaselor sangvine. De asemenea ceapa verde scade glicemia, are efect diuretic, împiedica retentia de lichide în organism, ajuta în tratamentul bolilor renale, respiratorii si a afectiunilor dermatologice. Potrivit cercetatorilor ceapa verde scade riscul de cancer cu 50 %, daca se consuma cate putin (50 g) în fiecare zi, pentru ca are compusi de sulf si alicina la fel ca usturoiul (care are de asemenea proprietati anticancerigene). Avand în vedere si capacitatea de a creste aciditatea din stomac, ceapa verde nu este indicata bolnavilor de colita si gastrita deoarece le-ar putea agrava simptomele si cauza iritatii pe mucoasa gastro-intestinala.

CEAPA VERDE si beneficiile ei nebanuite 

Arpagicul este un foarte bun antiseptic. Este un soi de ceapa care contine sulfoxide si sulfide, cu efect bun asupra sistemului circulator. Arpagicul are proprietati antiseptice, diuretice, contine vitamina A si C, fier si calciu. Este recomandat pentru a fi utilizat în salate si preparate culinare realizate pe baza de carne. Are gust placut, stimuleaza digestia si creste apetitul alimentar.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/cum-ne-ajuta-fiecare-soi-de-ceapa-in-parte-73721
  2. Foto: sanatate.bzi.ro
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro