Ceapa – unul dintre cele mai vechi alimente-medicament

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Scurt istoric despre ceapă

Ceapa (Allium cepa) își începe povestea într-un trecut îndepărtat, aproximativ acum 7000 de ani în sud-estul Asiei, ajungând la foarte scurt timp să fie cultivată, datorită renumitelor sale efecte, pe întregul glob.


În Egiptul antic, cu ceapă erau tratate toate bolile, de la răceală la lepră. În orașele mari, foarte aglomerate și cu o climă caldă exista un mare risc de izbucnire a unor epidemii, de aceea – profilactic – sclavii primeau o hrană cu multă ceapă.
Despre calitățile ei miraculoase povestea însuși Homer în celebra sa epopee Iliada și Odiseea. Relatări despre ceapă găsim de asemenea în eposul scandinav și literatura franceză veche, unde apare și rețeta faimoasei supe de ceapă. Italienii au dat cepei un nume sonor – Cipollino, iar personajul cu acest nume este identificat cu spiritul adevărat al Italiei rurale, mirosind picant și sănătos a „parfum” de ceapă. În țările ortodoxe, Bizanț și Rusia, forma cepei a servit ca model pentru cupolele bisericești.

Excavările din ultimii ani realizate la situri arheologice ce datează din epoca bronzului au descoperit că, încă din acea vreme, ceapa era consumată împreună cu smochinele și feniculul.


În Evul Mediu ceapa devine un aliment atât de important încât ea este oferită în dar sau utilizată pentru plata dărilor.

Pentru egipteni ceapa nu reprezenta numai hrană, ci ea era venerată pentru forma sa sferică și pentru inelele sale concentrice care simbolizau viața eternă. Așa se explică de ce pe pereții caselor și ai mormintelor erau reprezentate cepe. Adesea, picturile din acea perioadă redau banchete de la care nu lipsea ceapa. Alte opere de artă prezintă preoți care țin în mâini cepe sau altare acoperite cu această legumă. Mai mult, dintre toate legumele ilustrate în acea perioadă, ceapa era singura creată din aur.

Ceapa avea un rol important și în ritualul de mumifiere. Mai exact, arheologii au descoperit urme de ceapă în regiunea pelvisului și a toracelui defuncților (aceasta arătând printre altele faptul că erau cunoscute încă de atunci efectele sale asupra centrului sexual și asupra centrului inimii). În unele cazuri au fost găsite bucăți de ceapă atașate de tălpi sau pe toată lungimea picioarelor mumiilor. Unele mumii aveau ceapă presată pe urechi. Un exemplu celebru este cel al lui Ramses al IV-lea care a avea urme de ceapă pe orbitele oculare.

Oamenii care au lucrat la construirea piramidelor au fost hrăniți cu multă ceapă. În una dintre scrierile sale, istoricul grec Herodot a sugerat că pe durata construcțiilor, 90 de tone de aur au fost cheltuite pentru a asigura necesarul de ceapă pentru lucrători, oferindu-le astfel vigoare.

Tot legat de rezistența și puterea pe care ceapa o conferă, însuși Alexandru cel Mare își hrănea armatele cu ceapă, având astfel credința ca ea le trezește calitățile de luptă. În Anglia, pentru a provoca cocoșii înainte de luptă li se dădeau să ciugulească foi de ceapă.

Medicul Hipocrate (300 î.e.n.) prescria ceapa ca diuretic, pentru combaterea pneumoniei și a bolilor digestive, dar și pentru o vindecare mai rapidă a rănilor. Atleții erau și ei hrăniți cu cantități mari de ceapă pentru a avea o bună circulație a sângelui.

În secolul I e.n., medicul Dioscoride nota o multitudine de remedii în care folosea aliaceele, fapt ce i-a determinat la acea vreme pe romani să maseze gladiatorii cu ceapă pentru a face ca mușchii lor să devină mai fermi.

În Rusia, țăranii aveau o tradiție minunată – de a împleti cununi de ceapă pe care le atârnau în casă. Astfel, ceapa se păstra bine, dar și purifica și proteja casa de boli.

O întreagă farmacie naturistă într-o singură ceapă! Ce conține ceapa?

Ea este bogată în hidrocarburi, substanțe azotoase, uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenți, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, fitoncide, calciu, natriu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu, pectină, celuloză.

Ceapa este un bun antiseptic, antisclerotic, antidiabetic, calmant, purgativ, antihelmintic, normalizează digestia, elimină constipația și hemoroizii. Ceapa micșorează sensibilitatea alergică, stimulează sistemul nervos și ajută la schimbul de substanțe din organism.

Procentul mare de substanțe biologice active pe care ceapa le conține face ca aceasta să ajute la urgentarea vindecării anumitor suferințe. Este foarte indicată în cazurile de gripă, angină, tuberculoză, icter, vedere neclară, alopecie, dureri ale urechilor, tratarea pielii (mâncărimi ale pielii, repigmentare și eliminarea punctelor negre de pe față) și a mucoaselor. Zincul și seleniul sunt două din elementele chimice importante conținute de ceapă. Zincul acționează ca afrodiziac, stimulând activitatea glandelor sexuale, iar insuficiența seleniului în organism poate favoriza apariția cancerului de prostată sau a infarctului miocardic.

Despre efectul afrodiziac al cepei găsim informații încă din vremuri străvechi, în Vedele indiene, în tradițiile arabă, chineză, persană și europene, aceasta fiind ținută la loc de mare cinste. Din acest motiv, ea a fost interzisă în marea majoritate a mănăstirilor catolice.
Ceapa este salutară în disfuncțiile erectile, impotență, ejaculare precoce și infertilitate la femei.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8445

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...