Ce se intampla in creierul nostru cand mintim?

Distribuie!

„Minciunile pot fi asemanate cu bulgarii de zapada care, odata lansati la vale, devin din ce in ce mai mari, potrivit unui studiu realizat recent la University College London. Oamenii de stiinta au aflat ca, pe masura ce obiceiul de a minti continua, creierul se obisnuieste si se desensibilizeaza, informeaza New Scientist.

In multe cazuri, minciunile incep de la adevaruri nevinovate si ajung sa escaladeze, iar exemplele sunt peste tot, fie ca e vorba de domeniul stiintific, politic, financiar sau de infidelitate, dupa cum sustine Tali Sharot de la University College London.


Sharot si colegii sai au incercat sa afle daca mintitul desensibilizeaza creierul, asa cum se intampla in cazul unei imagini violente pe care o vedem de multe ori si care ne impresioneaza din ce in ce mai putin.

in urma experimentelor, ea a descoperit ca voluntarii care minteau in beneficiul partenerilor de teste au facut acest lucru fara retineri, iar in fiecare dintre aceste runde minciunile s-au situat la acelasi nivel.


Dar cand lucrurile neadevarate erau rostite in beneficiu personal, lipsa de onestitate a voluntarilor a escaladat in timp, fiecare minciuna fiind mai mare decat cea de dinainte.

Scanarile realizate la nivelul creierului au demonstrat ca prima minciuna este asociata cu o crestere a activitatii amigdalei cerebrale, zona implicata in raspunsurile emotionale. insa, pe masura ce minciunile progreseaza, aceasta activitate se diminueaza.

Efectul observat a fost atat de pregnant incat echipa s-a putut folosi de datele provenite de la amigdala cerebrala pentru a prezice cat de mare va fi urmatoarea minciuna a subiectilor testati.

mintea_opt-692x360

”Atunci cand minti sau inseli in beneficiul personal, acest lucru te face sa te simti rau”, a spus Sophie van der Zee de la Universitatea Free din Amsterdam. ”Dar cand continui sa minti, aceasta senzatie dispare, asa ca ai mai multe sanse s-o faci din nou”, a explicat ea.

Sharot a atras atentia ca ”acest lucru subliniaza pericolul pe care il reprezinta implicarea in acte mici de lipsa de onestitate” si ca persoanele care mint des devin din ce in ce mai bune la acest lucru si mai greu de prins.

Rezultatele testelor au fost publicate in Nature Neuroscience.”[1]

SURSE

  1. http://www.agerpres.ro/sci-tech/2016/10/25/creierul-se-obisnuieste-in-timp-cu-minciuna-studiu–12-58-58
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...