Ce putem face pentru a dormi mai bine

Distribuie!

Somnul este indispensabil vieţii, la fel ca apa şi mancarea. Tocmai de aceea, în ultimii 25 de ani, oamenii de ştiinţa au acordat fenomenului o atenţie deosebita, ceea cea a dus la descoperirea multor lucruri interesante. De cate ore de somn avem nevoie pentru a ne simţi în forma. Avem nevoie de somn pentru a creşte, pentru a ne reface şi pentru a funcţiona la parametrii optimi.

Memoria şi vigilenţa depind de cantitatea şi calitatea somnului de care avem parte, la fel şi capacitatea de concentrare şi învaţare. Este evident ca somnul ne este absolut necesar, chiar daca, aparent, nu este decat o pierdere de timp. E adevarat, oamenii îşi petrec aproape o treime din viaţa dormind, dar în lipsa somnului viaţa ni s-ar scurta considerabil.


Cum este indicat sa dormi: 4 pozitii sanatoase de somn

Iata cateva sfaturi pentru un somn mai bun:

Evita cofeina, alcoolul, nicotina si alte substante excitante care afecteaza somnul!
Mentine un mediu placut, linistit si relaxant in camera de dormit, fara TV sau laptop!
Formeaza-ti o rutina inainte de a adormi, precum cititul unei carti sau o baie calda!
Nu aprinde lumini puternice daca te trezesti in timpul noptii (va afecta nivelul de melatonina)!
Efectueaza zilnic miscare in aer liber!
Alege alimente usoare pentru cina si nu manca chiar inainte de a te culca! Consuma alimente care stimuleaza somnul si contin triptofan: fulgi de ovaz, banane, seminte de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, migdale, cereale integrale, miere!
Nu face sport cu cel putin trei ore inainte de ora de culcare!
Respecta orele de somn si de trezire pe tot parcursul saptamanii!


Curiozitati despre somn: 30 de lucruri pe care sigur nu le stii

Sanatatea mintala:

Cu totii am vazut din proprie experienta care sunt efectele unui somn prost asupra starilor emotionale si mintale. Cu cat creste perioada in care calitatea somnului este slaba, cu atat creste si nivelul de stres, de tristete, de furie si de epuizare mintala, iar nivelul de optimism si sociabilitate scade. Afectiunile cronice legate de somn, precum insomnia, sunt corelate cu depresie, anxietate si tulburari mintale.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/ce-putem-face-pentru-a-dormi-mai-bine-77865
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Sănătate Spirituală!

Sănătate Spirituală

Sănătate Spirituală - Spiritualitate, Medicina Alternativă, Ezoterism și Psihologie. Contact: office@sanatatespirituala.ro

You may also like...